Wat is luxe?

Luxer of luxere betekenisEen exclusieve auto is puur weelde - Luxe voor Thuis - www.LuxevoorThuis.nl

Wat betekent luxe eigenlijk? Luxe is een frans woord wat is opgenomen in de Nederlandse taal met de betekenis “weelde”. Volgens Wikipedia komt het oorspronkelijk uit 1785 waar het voor het eerst werd ontdekt. Wat verstaan we onder weelde? Luxer is overtreffend en meer dan een basis behoefte. Als je in weelde leeft dan heb je meer dan doorsnee persoon. Daarbij denken we vooral aan luxere goederen. Deze producten heb je eigenlijk niet nodig en kan je prima zonder leven.

Wat is luxe?

Het luxere leven is boven modaal en willen we graag nastreven. Luxer leven is weelde en gaat verder dan alleen goederen. Gewoon elke dag te eten hebben is een weelde ivm 3e wereld landen. Of het nu gaat om een koffiezetapparaat, televisie, mobiele telefoon of een jacuzzi in de tuin daarbij kun je concluderen dat het luxere producten zijn die ons leven verrijken. Die weelde willen we ons veroorloven omdat we denken dat we niet zonder kunnen. Met een tv programma zoals Robinson eiland ga je terug naar de basis en is eten, drinken en onderdak de eerste levensbehoefte. In Nederland hebben zelfs de mensen met het minste inkomen te eten, drinken en een dak boven hun hoofd. Uiteraard is het zeker geen luxe verre van dat. Luxe is duur, exclusief en niet voor iedereen haalbaar. We denken dan ook vaak dat de buurman het beter heeft dan wij zelf. Uiteindelijk kijken we naar onze eigen portemonnee.

Luxegoederen kopen we graag!

Luxegoederen of secundaire goederen verwijzen naar goederen die niet direct voorzien in de basisbehoeften van consumenten, maar die consumenten er wel bepaalde voordelen uit halen. Een luxeartikel is een economisch goed en een stijging van het inkomen leidt tot een onevenredige stijging. Een kenmerk van luxegoederen is het bestaan ​​van een drempelinkomen. Heb je een hoger inkomen kun je ook meet luxere producten veroorloven. Daarnaast zijn luxere producten in verschillende prijsklassen. Een voorbeeld als een mobiele telefoon zijn er van simpel dus goedkoop tot geavanceerd en dus veel duurder. Zo is het voor bijna iedereen mogelijk luxe producten te kopen maar niet tegen elke prijs.